Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης προς όλες τις γενιές των Ελλήνων στις 25 Μαρτίου 1872, στα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄, μπροστά στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Και δεν αποκαλεί τυχαία τους Νεοέλληνες «παιδιά», γιατί μόνο ως παιδιά μπορούμε να σταθούμε μπροστά στο μεγαλείο αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας του Γένους.
Η συνεισφορά του Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στην Επανάσταση του 1821 είναι απαράμιλλη, αν αναλογιστεί κανείς τη δυσμενή θέση στην οποία βρισκόταν, καθώς ως Πατριάρχης βρισκόταν συνεχώς στο στόχαστρο της Υψηλής Πύλης. Όμως, η γεμάτη φλόγα για το υπόδουλο Γένος καρδιά του, η εντιμότητα και το ήθος του, σε συνδυασμό με την ξεχωριστή του ικανότητα διπλωματικών ελιγμών, οδήγησαν στην αρίστη και ταυτόχρονα μυστική προετοιμασία της Επανάστασης και συνάμα απέτρεψαν τη γενική σφαγή χιλιάδων Χριστιανών, ως αντίποινα του Σουλτάνου.
Στα πλαίσια αυτής της διπλωματικής του κίνησης εντάσσεται και ο περιβόητος αφορισμός της Επανάστασης εκ μέρους του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄. Ένας αφορισμός ψεύτικος και εικονικός, αφού ο ίδιος ο Πατριάρχης όχι μόνο προέτρεψε τους Έλληνες να επαναστατήσουν, αλλά ενώ είχε την ευκαιρία να φύγει και να σωθεί, επέλεξε να υπερασπιστεί το Γένος και να θυσιαστεί για την ελευθερία της πατρίδας. Έτσι, στις 10 Απριλίου 1821, ανήμερα του Πάσχα, συνελήφθη και απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, η οποία έκτοτε παραμένει κλειστή μέχρι και σήμερα.
Η θυσία του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ είναι μια ακόμα απάντηση σε όσους αρνούνται και αμφισβητούν τη συνδρομή του Κλήρου στην Επανάσταση του 1821. Η προτροπή του Βαλαωρίτη «Μη λησμονείτε το σχοινί, παιδιά, του Πατριάρχη!» κρύβει στο βάθος της μια παρόμοια προτροπή: «Μη λησμονείτε το ράσο, παιδιά, του Πατριάρχη». Το τιμημένο ράσο των χιλιάδων κληρικών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Το ένδοξο ράσο που μέχρι σήμερα συνεχίζει να κρατάει όρθια την πολύπαθη Ελλάδα μας. Σήμερα, η προτροπή του Βαλαωρίτη είναι μονόδρομος για την αναβίωση των αξίων και των ιδανικών της Ρωμηοσύνης.